ERVARINGEN
Econometrie & Operationele Research, Erasmus Universiteit Rotterdam
Sjoerd Baardman
Studiekeuzetraject: Voorjaar 2011. Ik wist eerst totaal niet waar ik moest beginnen met mijn studiekeuze. Vandaar dat ik ontzettend blij was dat ik via StudiekeuzeOpMaat op een goede manier de juiste studie kon kiezen. Ik was breed geïnteresseerd en er was een groot aantal studies dat me aansprak. Maar na het hele proces wist ik zeker dat ik een goede keuze had gemaakt!
Resultaat: Econometrie en Operationele Research aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Hoe gaat het in 2012? Erg goed! Ik heb mijn propedeuse in één keer gehaald en ben erg enthousiast over de studie. Omdat ik in mijn eerste jaar goede cijfers heb gehaald, mag ik dit jaar meedoen met het Erasmus Honours Programme. Voor dit programma worden 25 studenten geselecteerd uit alle 2e jaars studenten op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Je haalt 20 punten extra tijdens je bachelor. Het idee achter dit programma is dat je met de beste studenten naar andere vakgebieden kijkt, zodat je je breder kan ontwikkelen, wat tegenwoordig essentieel is voor onderzoek.
Ook in mijn tweede jaar heb ik tot nu toe al mijn punten gehaald. Natuurlijk is het heel veel wiskunde, maar langzamerhand begin ik steeds meer stof te krijgen die ik ook daadwerkelijk kan gaan toepassen. Vorig jaar had ik vooral wiskundige vakken en 2 economische vakken. De laatste 2 blokken had ik ook vakken waarbij je moest optimaliseren, zoals: Hoe kan ik het snelste van A naar B komen? Of: Hoe kan ik mijn producten zo verdelen dat ik mijn winst maximaliseer? Dit heb ik erg interessant gevonden. Komend half jaar krijg ik de vakken Econometrie 1 en Econometrie 2. Hierbij heb ik (zoals iedereen zegt die het al gevolgd heeft) alle kennis van de voorgaande vakken nodig en ga ik daadwerkelijk econometrie doen. Ik ben dus benieuwd! Verder ben ik erg blij met de uitdaging die de studie mij biedt. Daarnaast is Rotterdam een veel leukere stad dan ik had verwacht. In eerste instantie was Rotterdam voor mij niet het meest voor de hand liggend, maar ik ben nu heel erg blij met deze keuze!
En in 2018? Onlangs heb ik mijn scriptie voor de master Quantitative Finance ingeleverd, waarmee mijn studententijd tot een einde is gekomen. Terugkijkend denk ik dat het beeld dat ik van de studie Econometrie had vrij goed klopte. Het eerste jaar is vooral wiskunde, het tweede jaar maak je de vertaalstap naar de ‘echte’ econometrie en in het laatste jaar heb je nog een paar vakjes. Dit laatste jaar staat vooral in het teken van je minor (in mijn geval was dit een exchange naar Zuid-Korea) en het doen van onderzoeken. Na een jaartje niet te hebben gestudeerd ben ik vervolgens aan mijn master begonnen. Hier ga je, nog veel meer dan bij de bachelor, enorm de diepte in. Naast die diepgang begint de toepasbaarheid ook een centralere rol te spelen. Ik ben achteraf erg blij met mijn keuze voor Econometrie. Naast dat ik het bijzonder interessant vond, ben ik erg blij met de kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan. Het is erg relevant en er is bovendien heel veel vraag naar op de arbeidsmarkt. Hierbij doel ik niet alleen op ‘typische’ econometrie bedrijven, maar ook op een veel breder georiënteerde tak op de arbeidsmarkt. Als je econometrie gaat studeren hoef je namelijk echt niet de rest van je leven achter een computer te zitten en te programmeren!
Ten slotte wil ik benadrukken dat de keuze voor Econometrie je sociale ontwikkeling absoluut niet in de weg hoeft te staan (voorafgaand aan mijn studiekeuze was ik hier nog wel huiverig voor). Er zijn zo ongelooflijk veel manieren sociaal gezien alles uit je studententijd te halen. Dit kan zowel bij een studievereniging, een studentenvereniging als een sportvereniging (of allemaal natuurlijk!). Juist deze combinatie tussen diepgang in de studie en het studentenleven tegelijkertijd heb ik fantastisch gevonden.