ERVARINGEN

Bos- en Natuurbeheer, Hogeschool van Hall Larenstein

Laurent Quaedvlieg

Met welke reden ben je het studiekeuzetraject begonnen?
Nadat ik mijn vwo had afgerond, ben ik in Utrecht begonnen met de studie Aardwetenschappen. Het onderwerp van de studie sprak mij heel erg aan, omdat ik aardrijkskunde heel erg leuk vond op de middelbare school. Tijdens de studie kwam ik erachter dat er ook best veel wiskunde en natuurkunde bij kwam kijken. Dit ging mij niet zo goed af en daarom heb ik besloten om te stoppen met deze studie. Nadat ik 1,5 jaar gewerkt heb, wilde ik toch nog gaan studeren. Alleen wilde ik een goed overwogen keuze maken en dit doen met iemand die mij hier goed mee kon helpen.

Wat kwam er uit het traject?
In het begin hebben we heel breed gekeken naar studies, omdat ik best veel verschillende interesses heb. Uiteindelijk kwamen we toch al vrij snel uit in de richting van aardrijkskunde en natuur. Nadat ik een paar open dagen heb bezocht, heb ik gekozen voor Bos- en Natuurbeheer aan de Hogeschool van Hall Larenstein.

Waar gaat de studie over die je gekozen hebt?
Bij deze studie leer je kijken naar het landschap en de natuur van Nederland. Als je weet hoe deze systemen werken, kan je daarna zelf aan de slag om gebieden weer tot natuur te herstellen of een systeem op een goede manier te beheren. Daarnaast krijg je les in GIS, bodemprocessen en soortenkennis van flora en fauna. De eerste twee jaar zijn gezamenlijk en daarna kies je voor een specialisatie, toegepaste ecologie of beheer van bos en natuur. Ik heb gekozen voor toegepaste ecologie, hierbij duik je meer in de onderzoekskant en leer je daar adviezen op te baseren.

Wat vind je leuk aan je studie?
De manier van werken vind ik heel leuk en leerzaam. Bijna elke periode werk je aan een groepsproject. Zo heb ik een bosbeheer plan geschreven voor een stuk bos waar we echt de houtvoorraad moesten inventariseren en opmeten. De stof die je gebruikt om het project te maken is ook gekoppeld aan het tentamen in de tentamenweek. Deze manier van leren vind ik ook erg fijn.
De hogeschool heeft ook een hele gemoedelijke sfeer. Je leert de docenten ook goed kennen en het contact is heel erg persoonlijk. De universiteit in Utrecht voelde voor mij heel groots, in Velp krijg je het gevoel alsof je bijna iedereen kent.

Wat vind je minder?
Naast de praktische opdrachten en informatie over de natuur krijg je ook les in economie en wetgeving. Vooral economie vind ik persoonlijk niet heel interessant, maar het is wel erg belangrijk in de maatschappij waarin we nu leven.

Hoe gaat het met je studie?
Ik heb nu mijn 2e jaar afgerond en alles gehaald. In het begin was het even zoeken hoe alles werkt en voor mij was het al een tijdje geleden dat ik gestudeerd had. Maar al snel had ik een fijne manier van leren gevonden. De studieloopbaanbegeleiders (SLB’ers) kunnen je hier ook goed mee helpen. Ze laten je soms net op een andere manier denken en hebben handige tips.
Ik ben nu halverwege de studie maar de komende twee jaar zullen heel anders zijn dan de afgelopen twee jaar. Tot nu toe hadden we een gezamenlijk programma, maar na de zomer kiest iedereen een specialisatie, minor, stage en afstudeeropdracht. Ik ga mijn minor volgen aan een hogeschool in Noorwegen. Doordat HvHL aangesloten is bij het Erasmus+ programma zijn er veel internationale universiteiten in Europa waar je heen kunt voor een minor.

In hoeverre voel je je op je plek in de studie/ hoe kijk je terug op je keuze?
Ik ben heel erg blij met de keuze die ik heb gemaakt, en heb het erg naar mijn zin op de opleiding. Dit komt door de gemoedelijke sfeer die er hangt en de fijne manier van leren. Ik denk ook niet dat een keuze alleen gemaakt moet worden op wat je leuk vind, maar vooral ook door te kijken naar het totaalplaatje, op welke manier de stof aangeboden wordt en hoe de sfeer op de school/ universiteit is. Dat totaalplaatje klopt voor mij hier.

MEER ERVARINGEN

Bos- en Natuurbeheer, Hogeschool van
Hall Larenstein,
Velp

Isabel

Vastgoed en Makelaardij (BBE), Hanzehogeschool Groningen

Sofia Cola

Biologie/Life
Science & Technology, Rijksuniversiteit
Groningen

Huib de Jong