ERVARINGEN

Economics and Operations Research, Rijksuniversiteit Groningen

Mats ten Cate

Met welke reden ben je het studiekeuzetraject begonnen? Ik zag het afronden van de middelbare school als een kans op een nieuwe uitdaging. Maar hoe kon ik deze kans het best benutten? Dat ik iets economisch wilde studeren zat al sinds de derde klas in mijn hoofd, maar moest dat dan Economie & Bedrijfseconomie, Econometrie of allebei zijn? Of had ik me te erg blindgestaard op Economie en was er een studie die nog beter bij mijn brede interesses paste? Na het bezoek van meerdere open dagen en veel gesprekken met mijn ouders merkte ik dat ik niet echt verder kwam in mijn zoektocht naar de perfecte studie. Bang om mijn kans niet optimaal te benutten besloot ik een studiekeuzetraject te starten bij StudiekeuzeOpMaat.

Wat kwam er uit het traject? Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor de hulp van mijn coach. Al na het eerste gesprek had ik het gevoel dat mijn coach mijn overwegingen begreep en daar kreeg ik veel vertrouwen van. Toen ik zelf op zoek was naar een studie bleef ik maar naar nieuwe studies kijken, bang om die ene perfecte studie te missen. Na de eerste gesprekken en een aantal testjes kreeg ik van mijn coach een longlist van ongeveer dertig studies. Door de kennis van de coach had ik er vertrouwen in dat mijn uiteindelijke keuze op deze lijst stond, waardoor ik eindelijk kon gaan wegstrepen, in plaats van steeds maar verder te zoeken. Uiteindelijk heb ik met veel vertrouwen gekozen om Econometrics and Operations Research aan de Rijksuniversiteit Groningen te gaan studeren. Waar ik eerst vreesde dat deze studie te specifiek voor mij zou zijn, ben ik met behulp van mijn coach tot het inzicht gekozen dat ik ook op andere manieren verbreding in mijn studie kan aanbrengen, bijvoorbeeld met een minor.

Een andere factor die meespeelde bij mijn studiekeuze was dat ik graag op niveau wilde blijven schaatsen. Mijn studiecoach heeft me helpen inzien dat niet alles hoeft te wijken voor mijn studie en dat ik vooral door moet gaan met de dingen die ik leuk vind. De combinatie van studeren en trainen gaat me tot nu toe redelijk goed af. Het lage aantal verplichte contacturen stelt mij in staat om zelf mijn dagen in te delen, wat ik persoonlijk erg prettig vind. Met uitzondering van de tentamenweken heb ik daardoor meestal genoeg tijd om mijn trainingsschema uit te voeren en te blijven genieten van mijn sport.

Hoe gaat het met je studie? Inmiddels heb ik het eerste jaar van mijn studie afgerond, waarin ik al mijn vakken gehaald heb. De uitdaging waar ik naar op zoek was, heb ik bij deze studie zeker gevonden. In het eerste jaar heb ik vooral veel wiskundige vakken gehad, maar daarnaast ook economische en data-gerichte vakken. Een aantal vakken waren behoorlijk abstract, waarbij het praktische doel niet altijd duidelijk was. Het vooruitzicht dat deze theoretische basis in het tweede en derde jaar bij meer toegepaste vakken aangesproken gaat worden, was voor mij echter genoeg om ook voor deze vakken goed mijn best te doen.

In hoeverre voel je je op je plek in de studie/ hoe kijk je terug op je keuze? Nog steeds ben ik erg blij met de keuze die ik een jaar geleden gemaakt heb en ik kijk uit naar de komende twee jaar van mijn studie. Als wiskunde je goed ligt en je dit graag wil leren toepassen, raad ik je zeker aan de studie Econometrics and Operations Research te bekijken. Of ik zonder het studiekeuzetraject van StudiekeuzeOpMaat dezelfde studie had gekozen kan ik natuurlijk niet zeggen, maar wat ik wel zeker weet is dat ik mijn keuze zonder de hulp van mijn coach met een stuk minder vertrouwen gemaakt zou hebben.

MEER ERVARINGEN

Econometrie, Rijksuniversiteit Groningen

Femke Schat

Bèta Gamma, Universiteit van Amsterdam
Utrecht

Marit van den Helder

Commerciële Economie - Innovatie, Hogeschool Arnhem Nijmegen
Utrecht

Senna Cocu