Herken je dit: Heb je net je eerste colleges en werkgroepen gehad van je nieuwe studie…. bekruipt je opeens een gevoel van….. is dit wel de juiste studie voor mij? De twijfel slaat toe. Waar komt die twijfel nu opeens vandaan? Wat moet ik met dit onaangename gevoel?

Iedereen twijfelt weleens
Help ik twijfel!

Twijfelen is gezond en hoort bij het leven met al zijn onzekerheden. Geen mens die niet twijfelt. Twijfelen wordt echter pas ongezond als je aan alles gaat twijfelen, dat werkt demotiverend en verlammend.

Onderzoek je twijfel

Het is zaak dat je je twijfels leert te hanteren. Leer te balanceren tussen te veel en te lang twijfelen, en überhaupt niet twijfelen. Ga bij jezelf te rade en vraag je af waar deze twijfel over gaat. Ben je bang een verkeerde keuze gemaakt te hebben? Ben je onzeker en perfectionistisch ingesteld, is het nooit goed genoeg? Maak je je ergens zorgen over?

Wat is het effect van je twijfel op jezelf, je gevoel, je activiteiten, jouw leven?

Als je aan het twijfelen bent, ben je in je gedachten allerlei, vaak negatieve scenario’s aan het bedenken, wat als.. stel dat..  Kortom  je bent in je hoofd bezig. Vaak zit daar niet het antwoord. Luister naar wat je gevoel zegt!

Twijfel is ook vaak omgaan met het niet weten. Zoals in het voorbeeld van hierboven. Je bent nog onervaren en weet niet hoe je nieuwe studie voor jou gaat uitpakken. Heb je inderdaad je keuze weloverwogen gemaakt, sta jezelf dan toe eerst nieuwe ervaringen met deze studie op te doen. Parkeer je twijfel voor een paar maanden, en evalueer op een later moment.

Heb je hulp nodig bij het onderzoeken van jouw twijfels?

Dan is er altijd één van de coaches van StudiekeuzeOpMaat die jou kan helpen.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken