Regelmatig worden de coaches van StudiekeuzeOpMaat gevraagd om op een school of universiteit een presentatie te geven over de rol van ouders in het studiekeuzeproces van hun kind.

De jongeren die een studie gaan kiezen bevinden zich in de ontwikkelingsfase die ook wel adolescentie wordt genoemd. Bij uitstek de fase waarin zij een zelfstandig leven gaan leiden, zich losmaken van de ouders, hun eigen identiteit ontwikkelen, zich sociaal verder ontplooien en waarin zij hun eigen keuzes gaan maken. Belangrijkste in deze fase is dat zij hun eigen verantwoordelijkheid gaan nemen in al deze processen. Zij gaan de regie nemen over hun eigen leven, ofwel staan aan het roer van hun eigen schip. Dat gebeurt natuurlijk niet allemaal in één dag, het is een proces van vallen en opstaan. U als ouder speelt hierin nog een belangrijke rol. Stelt u zich nog erg beschermend en sturend op of bent u in staat uw kind de ruimte te geven om die verantwoordelijkheid te nemen, met alle risico’s van dien? Dat is de uitdaging waar u voor staat.

Hoe kunt u zich als ouders in deze fase het beste opstellen?

Allereerst door u te realiseren, en ook uit te spreken, dat uw kind zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar studiekeuze. Maar hij/zij hoeft die keuze niet in zijn eentje te maken.

Stelt u zich invoelend op en beaam dat het een spannende fase is.

De weg daarnaartoe verloopt niet altijd vlekkeloos. Het is vaak spannend, en uitstel gedrag komt regelmatig voor. Neem desondanks het roer niet terug.

Ga mee naar open dagen van hogescholen en universiteiten.

Vertel dat de perfecte studiekeuze niet bestaat. Tijdens en na je studie zijn er vaak nog voldoende mogelijkheden om je verder te verbreden of te verdiepen in een bepaalde richting.

Stel het enthousiasme van uw zoon of dochter centraal! Dring hem of haar niets op, maar kijk waar hij/zij warm voor loopt. Strategische keuzes lopen vaak uit op een teleurstelling.

Stel vragen en probeer geen oordeel te vormen over de studie waar uw kind interesse voor heeft. Zo blijft u in elk geval in gesprek met elkaar.

Geef af en toe een complimentje voor de inspanning die uw kind levert en voor het onderzoek dat uw kind doet. Het gaat er niet om zo snel mogelijk tot een keuze te komen., kiezen komt pas in de laatste fase aan bod.

Stimuleer uw kind om naar meerdere opleidingen in diverse studierichtingen te gaan kijken. Dus bijvoorbeeld niet alleen naar technische studies, maar ook naar psychologie als hem of haar dat interessant lijkt.

Kijk naar de verhouding theorie en praktijk. Niet iedere vwo scholier is gemotiveerd voor een theoretische universitaire studie. Soms past een meer praktische HBO opleiding beter.

Tot slot: mocht uw kind nergens warm voor lopen, overweeg dan een tussenjaar. En laat uw kind zo nieuwe ervaringen opdoen met werken, reizen en vooral zelfstandig worden.

Heeft uw kind meer begeleiding nodig om tot een studiekeuze te komen? De coaches van StudiekeuzeOpMaat helpen u graag!

 

 

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken