door Adine Tjeenk Willink
Alle universiteiten selecteren voor Geneeskunde voor het studiejaar 2015-2016 100% decentraal. Via decentrale selectie kijkt de universiteit van je keuze of je voldoet aan de eisen die zij stellen, dus waar je aan moet voldoen om in hun ogen een goede arts te worden.
Directe plaatsing geldt voor diegenen die voldoen aan het gevraagde profiel (Natuur&Gezondheid met natuurkunde of Natuur&Techniek met biologie) en een 8 of hoger gemiddeld eindcijfer vwo hebben behaald op het eindexamen.
Voor de decentrale selectie moet je je vóór 15 januari 2015 aanmelden via Studielink. Dit geldt voor alle universiteiten. Geef de universiteit van je keuze als eerste voorkeur op!
Bij sommige universiteiten mag je tweemaal meedoen aan een decentrale selctie, te weten Leiden, Maastricht en Utrecht. Bij de rest éénmaal. Totaal mag je driemaal meedoen aan een decentrale selectie.
Die toelatingseisen en de selectieprocedure zelf verschillen per universiteit. De een vindt het belangrijk dat je ervaring hebt in de hulpverlening of de gezondheidszorg. Of dat je bestuurlijke of organisatorische ervaring hebt. of andere bijzondere prestaties hebt geleverd op het gebied van sport, kunst of wetenschap. (VU) De andere universiteit vindt dat niet nodig maar kijkt vooral naar je motivatie, de benodigde basiskennis en vaardigheden en dit kunt uitleggen. (Leiden). Sowieso spelen behaalde cijfers altijd een rol, waarbij ook gekeken wordt naar cijfers op het overgangsrapport van 5 naar 6 VWO en met name naar de resultaten voor de bètavakken.
Voor de specifieke eisen die iedere universiteit stelt en de procedure van de decentrale selectie zelf, zie de links hieronder.
En als je echt heel erg gemotiveerd bent en niet jaren wilt wachten op een plaats kun je altijd nog geneeskunde gaan doen in België. Je zult daar wel een zware toelatingstest moeten afleggen en zonder rekenmachine!