door Deirdre van Schaardenburg

Soms vragen ouders die met hun gezin in het buitenland wonen, of ik hun kind kan helpen een studie in Nederland te vinden. Want hoe pak je dat aan als kind van expats? Je ouders zijn misschien al jaren weg uit Nederland en niet meer op de hoogte van de studiemarkt hier. Decanen van je huidige school  kunnen je niet helpen met vragen over het Nederlandse systeem.

Natuurlijk kun je op allerlei sites lezen over de diverse opleidingen en studies, maar waar te beginnen? Een goede start biedt de site van de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland. Op hun pagina over terugkeren naar Nederland als student vind je informatie over praktische zaken als:

Inschrijven voor een studie, studiefinanciering aanvragen, inschrijven in Nederland en verzekeringen regelen. Voor diplomawaardering – wat is je buitenlandse diploma waard in Nederland? – verwijzen zij weer naar de site van de Nuffic. Nu alleen nog de studie vinden die bij jou past! Op Studiekeuze123 vind je meer dan 2500 studies in het hoger onderwijs, een interessetest en tips hoe te kiezen.

Niet iedereen lukt het om dit proces geheel zelfstandig te doen. Sinds afgelopen zomer help ik een jongen uit Spanje in zijn zoektocht naar een studie die bij hem past. Hij was op bezoek bij zijn familie in Nederland en daarom konden we kennismaken bij mij thuis. Inmiddels is zijn school weer begonnen en kan hij voor het bespreken van de opdrachten niet bij mij langs komen. Dat doen we via skype. Hij met een zonovergoten tuin op de achtergrond. Ik in de stromende regen. … Het is niet ideaal, maar het werkt.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken